Outlandish – Sound Of A Rebel

20090512075812!Sound_of_a_Rebel

Лейбъл:  RCA / Sony Music

Дата на издаване: 11.05.2009

Формат: CD

Жанр:  R&B, Поп, Уърлд

Стил: Alternative Rap, Alternative Hip-Hop, Pop, Reggaeton, Latino, Arabian Pop

Трима в една лодка, без да броим динамита

Тези тримата са странни птици. Исам Башири е мароканец, Уакам Али Кадри е пакистанец, а Лени Мартинес е наполовина кубинец, наполовина хондурасец. Първите двама са родени в Дания, а третият в Хондурас. Запознават се в Дания, където и живеят.

И тримата са силно религиозни. Исам и Уакам са мюсюлмани, а Лени е католик. В случая тези неща имат значение, защото религиозните им убеждения силно се отразяват на текстовете, клиповете и музиката им като цяло. А последната е особено интересна.

Първата им поява под името Аутлендиш е през 1997 г. Дебютният им албум „Outland’s Official” (2000) предизвиква вниманието на публиката и критиката както в Дания, така и по света. Огромният им успех обаче идва с втория – „Bread & Barrels Of Water” (2002), който ги превръща в едва ли не най-интересното рап явление извън Америка.

Музиката им е уникална сплав от хип-хоп ритми, латино мелодии, арабски мотиви и рап речитативи в поп стилистика. Вместо модните в жанра семпли тримата предпочитат сами да записват инструменталите си, но пък обилно черпят мелодии и песни от цял свят, които превръщат в доста интересни кавъри. И досега се помни например тяхната версия на “Aicha” на Халед.

Третият им алабум „Closer Than Veins” (2005) е още по-комерсиален успех (на гърба на предния им албум), но от естетическа гледна точка е почти катастрофален. За разлика от интелигентния тритмънт на етно темите в предните, тук имаме композиции, които може да окачествим само като долнопробна рап чалга. Особено майсторство се иска, за да развалиш такива съвършени хитове като „Tamally Maak” на египетския певец Амр Диаб (сингъла “Callin’ U”) или „Ederlezi” на Горан Брегович, но… тези тримата успяват да ги убият повече от успешно.

„Sound Of A Rebel” е албум, който съчетава в себе си по нещо и от трите предшестващи го проекта. Имаме както иновативни, така и направо грабващи тракове като „Rock All Day”, подплатена с мелодията на алжирски хит от края на 90-те, „Feels Like Saving The World”, уникалният „Leventa” с участието на Мала Родригес и Ядим, „Amen”. Имаме отново интересни текстове. Имаме обаче и регетона с противно анадолски зурни „Dale Duro”, който си е… ами, чиста чалга в ушите на непонасящите такава музика. От друга страна, останалите композиции са минимум от „добър” нагоре и само заглавната „Sound Of A Rebel” леко издиша.

Стряскаща е лекотата, с която Аутлендиш вадят хитове, сякаш продуцирани в студиото на Тимбаленд или Дъ Нептюнс, притежаващи плюс това ядрен заряд от поп мелодичност. Особено интересен е и този музикален мост между Изтока и Запада, който са изградили с личния си творчески почерк. Затова, макар „Sound Of A Rebel” да отстъпва на шедьовъра им „Bread & Barrels Of Water” (2002), той все още показва потенциала им да станат световна сила в рапа.

Е, ако това тяхното е изобщо рап, разбира се…

Оценка: 6 от 10 –  добър

Торент: http://www.btmon.com/Audio/Unsorted/Outlandish_-_Sound_Of_A_Rebel_2009223018213358.306.torrent.html

Автор:  Ники Русиновски

Видео:

Advertisements

Етикети: , , , , , , , , , , ,

3 коментара to “Outlandish – Sound Of A Rebel”

 1. outlandish Says:

  Според мен новият албум е доста добър и най-вече е най-универсалният от всички досега от тази гледна точка, че в предишните албуми произхода им навлизаше доста силно в музиката. Аз лично съм им голям фен, защото пените им поне не са пълни с разврат, коли и пари, както съвреммените рап парчета. Определено обаче не съм съгласна, че песните им са чалга. Няма нищо лошо в това да има етно елементи. Все пак те не пеят за глупости като наще тъпи мадами в поп -фолка. Уникални са по стил и точно това ги прави известни. Забелязала съм, че в Дания всички ги харесват, без значение от възрастта или етническата принадлежност, а и съм останала с впечатлението, че са много готини хора.

  • djsupermax Says:

   Аз и не съм казал, че „песните им са чалга“. Казал съм, че са чалга точно три конкретно изброени от тях и до голяма степен съм употребил този термин в преносен смисъл, макар че може да се разбира и в буквален. Три песни от общо 40 или 50… Има разлика, нали?

   Пък кое е чалга и кое не и дали е добро – това е въпрос на личен вкус. А за вкусове не се спори:)

   Блгаодаря ти з апървия отзив в блога ни!:)

 2. outlandish Says:

  Ами добре явно не сме се разбрали, защото не съм написала коментара с някаква негативна нагласа. Напълно съгласна съм, че музикалните предпочитания и разбирания се оформят от личните възгледи, а това, че има разнообразни стилове и хора, които да ги слушат и да намират нещо красиво, което аз не мога да намеря е много хубаво. Именно това прави човек интересен и кара лично мен да търся различна музика. Преди месец например дори не знаех какво е алтернативен рок. Сега обаче знам и намирам в него точно тези нюанси, които ми подхождат, въпреки че тази музика не се доближава много от предпочитания от мен стил. Няма лошо трабва от всичко да се опита.
  Иначе поздравления за всички теми. Чета ги с интерес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: